Volym och tonnage och matematik avsnitt 158

Så vet du att du har progression i din träning – volym

Har du koll på hur du tränar och hur mkt du lyfter? Här kommer några tips för att du ska lära dig mer om hur ett träningsprogram funkar, det vill säga hur du vet att du ökar:

Det kommer inte gå framåt med vikterna, alltid. Alla har olika kroppar och behöver olika volym för resultat. Vissa tränar för lite, vissa för mycket.

Ett sätt att ta reda på det är att skriva ner antal kg du lyfter. Det kallas ofta för din totala volym – ta antal set gånger antal reps gånger antal kg. Räkna och se vecka för vecka. Olika typer av progression:

  • Linjär där belastning ökar- du ökar antal kg varje vecka
  • Linjär där set ökar
  • Linjär där reps ökar
  • Veckovis undulerande med ökning av både reps och belastning.

Exempel från Bli en beefcake 3-split:

Vecka 1 böj 5×5 på 60 kg = 1500 kg.

Vecka 2 6×4 på 65kg = 1560 kg

Vecka 3 7×4 på 65 = 1820kg

Vecka 4 9×3 på 70 = 1890kg

Du tränar både på att bli BÄTTRE på dina lyft och du adderar volym vecka för vecka. Nästa gång du kommer till 5×5 gör du kanske dem på 62.5 kg eller 65 kg.

Se också över din vardag och vad du kan påverka i den för bättre resultat. Kost. Äter du tillräckligt med energi, protein, för att få resultat. Sover du bra? Stress? Har du kvalitet i dina pass?

Här kan du lyssna på podden, eller där poddar finns:

//

Spana in vår bok Rumpboken – få en stark och stabil röv som drar tunga mark och pallar livet!

Poddradion Styrkebyrån produceras av Johanna Barvelid och Clara Fröberg. Missa inte Styrkebyråns nyhetsbrev innan de kommer, anmäl dig här.